Kawa Ziarnista Indie Monsooned Malabar
Opis
Indyjska prowincja Malabar słynie z produkcji kawy zaskakującej zmysły. Kawa zawdzięcza swoją nazwę metodzie obróbki ziaren, którą stosuje się w Indiach. Warunki klimatyczne sprawiają, że surowe ziarna mają kolor żółty. Umieszcza się je w magazynach z otwartymi ścianami, tam poddawane są działaniu monsunowych wiatrów. Podczas tego 12-16 tygodniowego procesu ziarna kawy wchłaniają wilgoć etapami, pęczniejąc do prawie dwukrotności swojego pierwotnego rozmiaru nabierając jasnozłocistej do delikatnie brązowej barwy.
Monsunowanie pozbawia ją kwaskowości, czyniąc bardziej słodką. Ma dojrzały smak niemalże bez goryczy. Jakie tajemnice skrywa? Oprócz orzecha spotkamy tu słodycz czekolady i ziemiste nuty, natomiast to, co nie pozwala przejść obok obojętnie, to aromat tytoniu, soli morskiej i skóry.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Azja i Oceania |
Prowincja | Karnataka, Kerala |
Wysokość upraw | 1100 - 1200 m n.p.m. |
Odmiana | SL795 |
Wielkość/cechy ziarna | AA |
Okres zbiorów | październik - luty |
Metoda pozyskiwania | Monsooned |
Nuty smakowe | ziemiste, skóra-tytoń-sól morska czekolada-orzech |
Słodycz | wyraźna |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | aksamitne |