Kawa Ziarnista Indie Monsooned Malabar

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: kawaziarnista020

Opis

Indyjska prowincja Malabar słynie z produkcji kawy zaskakującej zmysły. Kawa zawdzięcza swoją nazwę metodzie obróbki ziaren, którą stosuje się w Indiach. Warunki klimatyczne sprawiają, że surowe ziarna mają kolor żółty. Umieszcza się je w magazynach z otwartymi ścianami, tam poddawane są działaniu monsunowych wiatrów. Podczas tego 12-16 tygodniowego procesu ziarna kawy wchłaniają wilgoć etapami, pęczniejąc do prawie dwukrotności swojego pierwotnego rozmiaru nabierając jasnozłocistej do delikatnie brązowej barwy.


Monsunowanie pozbawia ją kwaskowości, czyniąc bardziej słodką. Ma dojrzały smak niemalże bez goryczy. Jakie tajemnice skrywa? Oprócz orzecha spotkamy tu słodycz czekolady i ziemiste nuty, natomiast to, co nie pozwala przejść obok obojętnie, to aromat tytoniu, soli morskiej i skóry.

 Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

 

Specyfikacja

Gatunek Arabica
Intensywność Średnia
Kwaskowość Niska
Stopień palenia Średni
Metoda parzenia Uniwersalna
Region uprawy Azja i Oceania
Prowincja Karnataka, Kerala
Wysokość upraw 1100 - 1200 m n.p.m.
Odmiana SL795
Wielkość/cechy ziarna AA
Okres zbiorów październik - luty
Metoda pozyskiwania Monsooned
Nuty smakowe ziemiste, skóra-tytoń-sól morska czekolada-orzech
Słodycz wyraźna
Gorycz delikatna
Body (cielistość) aksamitne
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl