Kawa Ziarnista Papua - Nowa Gwinea Sigri

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: kawaziarnista015

Opis

Kawy z Papui Nowej Gwinei są szanowane za ciekawą kwasowość i różnorodność. Sama wyspa wyróżnia się górzystą topografią. Historyczne zmiany w infrastrukturze sprawiły, że dzisiaj przeważają tam "ogródki kawowe", małe działki około 20 krzaków, uprawiane obok tych prowadzonych na własne potrzeby.

Kawę wyhodowano ze szczepów wszystkim znanej jamajskiej Blue Mountain w plantacji Sigiri położonej w dolinie Wahgi. Jej historia sięga lat 50tych ubiegłego wieku. Tu nie używa się pestycydów-nawozem są ścięte gałęzie i liście kawowca. Ziarna zbierane i selekcjonowane są ręcznie w momencie, gdy bilans cukrów i innych związków osiągnie najlepszy moment. Na tej plantacji, jeszcze tego samego dnia, zielone ziarna pozostawia się w 24 godzinnej kąpieli, a następnie suszy  słońcu.

Charakteryzuje się zrównoważoną mocą, ale również bardzo intensywnym aromatem, średnią kwasowością i kremową konsystencją. W smaku wyczuwalne nuty słodkich owoców, imbiru, cynamonu i kardamonu. Aromat z nutami prażonych orzechów, miodu i kwiatów.

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

Specyfikacja

Gatunek Arabica
Intensywność Średnia
Kwaskowość Średnia
Stopień palenia Średni
Metoda parzenia Uniwersalna
Region uprawy Azja i Oceania
Prowincja Sigiri
Wysokość upraw około 1800 m n.p.m.
Odmiana Blue Mountain
Wielkość/cechy ziarna Scr. 17/18
Okres zbiorów kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania na mokro
Nuty smakowe słodkie owoce, imbir, przyprawy
Słodycz delikatna
Gorycz delikatna
Body (cielistość) umiarkowane
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl