Producenci

Kawa Ziarnista Dominikana Barahona 1 kg

  • promocja
Dostępność: duża ilość
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 11345

Opis

Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu Barahona została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Barahona ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy- jest to głównie czekolada i orzech, które nie tłumią jednak owocowego tła. Obecna jest tu nuta pomarańczy, a aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów.

 

Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz.
W tym regionie królują tradycyjne metody- ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Mieszkańcy Barahony jednak tak uwielbiają swoją arabikę, że tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport:)



POCHODZENIE:


 

KRAJ: Republika Dominikany

REGION: Barahona

WYSOKOŚĆ UPRAW: 800 - 1500 m n.p.m.

CECHY ZIARNA:


 

GATUNEK: 100% Arabika

ODMIANA: Typica

WIELKOŚĆ: duże ziarna

OKRES ZBIORÓW: wrzesień - maj

METODA POZYSKIWANIA: na mokro

 

PROFIL SENSORYCZNY:


 

SŁODYCZ: średnia

GORYCZ: delikatna

KWASKOWOŚĆ: wysoka

NUTY: czekolada - orzech - przyprawy - pomarańcze

INTENSYWNOŚĆ: średnia 

BODY (CIELISTOŚĆ): pełne


PROFIL PALENIA:


 

 Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)

Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl