Producenci

Kawa Ziarnista Etiopia Djimmah 1 kg

Dostępność: duża ilość
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 11248

Opis

Nazywana "matką kaw", bowiem to właśnie z Etiopii wywodzi się tradycja przyrządzania tego naparu. To właśnie tu, w miejscu Kaffa odkryto działanie czerwonych owoców kawowca. Lasy deszczowe regionu zamieniły się w pola uprawne, gdzie pozyskuje się wyjątkowej jakości ziarna. W tym regionie kawa ma idealne warunki do wzrostu, nie ma potrzeby by jakkolwiek ją ulepszać, a jej ziarna są mniejsze niż innych kaw. W Etiopii, kolebce kawy, podchodzi się do niej niemalże ze świętością- picie jej to ceremonia, dlatego dba się o najwyższą jakość produktu.

Jak mawiają etiopijczycy:

„Jeśli coś Cię martwi – napij się kawy, jeśli jesteś szczęśliwy – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”.

Kawa Etiopia Djimmah -pełna intensywności i zmysłowych aromatów- jest specyficznym połączeniem kwiatowych nut z winnym zakończeniem. Swoim smakiem potrafi zaskoczyć- będzie świetnym wyborem dla osób lubiących nieoczywiste połączenia. Na zaparzonej kawie tworzy się charakterystyczna, gęsta pianka. Ziarna zostały pozyskane na sucho, najstarszą metodą, w której suszy się je na pełnym słońcu przez 4 tygodnie.
Cechuje ją doskonała równowaga między goryczą a kwasowością oraz wyraźnie wyczuwalny, korzenny posmak.


 

POCHODZENIE:


 

KRAJ: Etiopia

REGION: Djimmah, Kaffa

WYSOKOŚĆ UPRAW: 1650-2000 m.n.p.m 

CECHY ZIARNA:


 

GATUNEK: 100% Arabika

ODMIANA: Heirloom

WIELKOŚĆ: małe ziarna

OKRES ZBIORÓW:  październik/marzec

METODA POZYSKIWANIA: na sucho

 

PROFIL SENSORYCZNY:


 

SŁODYCZ: średnia

GORYCZ: delikatna

KWASKOWOŚĆ: średnia

NUTY: winne - kwiatowe

INTENSYWNOŚĆ: wysoka

BODY (CIELISTOŚĆ): pełne


PROFIL PALENIA:


 

 Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)

Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl