Producenci

Kawa Ziarnista Papua - Nowa Gwinea Sigiri 1 kg

  • promocja
Dostępność: duża ilość
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 11259

Opis

Kawy z Papui Noej Gwinei są szanowane za ciekawą kwasowość i różnorodność. Sama wyspa wyróżnia się górzystą topografią. Historyczne zmiany  infrastrukturze sprawiły, że dzisiaj przeważają tam "ogródki kawowe"- małe działki około 20 krzaków, uprawiane obok tych prowadzonych na własne potrzeby.

Kawę wyhodowano ze szczepów wszystkim znanej jamajskiej Blue Montain w plantacji Sigiri położonej w dolinie Wahgi. Jej historia sięga lat 50tych ubiegłego wieku. Tu nie używa się pestycydów-nawozem są ścięte gałęzie i liście kawowca. Ziarna zbierane i selekcjonowane są ręcznie w momencie, gdy bilans cukrów i innych związków osiągnie najlepszy moment. Na tej plantacji jeszcze tego samego dnia, zielone ziarna pozostawia się w 24 godzinnej kąpieli, a następnie suszy w Jamajskim słońcu.

Charakteryzuje się zrównoważoną mocą, ale również bardzo intensywnym aromatem, średnią kwasowością i kremową konsystencją. W smaku wyczuwalne nuty słodkich owoców, imbiru, cynamonu i kardamonu. Aromat z nutami prażonych orzechów, miodu i kwiatów.

 

 

POCHODZENIE:


 

KRAJ: Papua Nowa Gwinea

REGION:  Sigiri

WYSOKOŚĆ UPRAW: około 1800 m n.p.m.

CECHY ZIARNA:


 

GATUNEK: 100% Arabika

ODMIANA: Blue Mountain

WIELKOŚĆ:  duża

OKRES ZBIORÓW: Kwiecień-Wrzesień

METODA POZYSKIWANIA: na mokro

 

PROFIL SENSORYCZNY:


 

SŁODYCZ: delikatna

GORYCZ: delikatna

KWASKOWOŚĆ: średnia

NUTY: słodkie owoce, imbir, przyprawy

INTENSYWNOŚĆ: umiarkowana

BODY (CIELISTOŚĆ):  umiarkowane


PROFIL PALENIA:


 

 Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)

Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl