Producenci

Kawa Ziarnista Tanzania Kilimanjaro AA 1 kg

a1c89e1d0a85a224f7f1214f401d25e5340e9c9a
  • promocja
Dostępność: duża ilość
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 11086

Opis

Tanzania to miejsce, w którym rodzi się wiele znakomitych kaw, jednak te z okolic Kilimanjaro uważane są za najlepsze. Malownicza osada Mbeya leży na wysokości 1700 m n.p.m. i rozciąga się przez wąską dolinę otoczoną misą wysokich gór. Kawa przybyła tu z niedalekiej Etiopii, początkowo stosowana przez dzikie plemiona jako środek pobudzający.
Dzisiaj uprawiana przez lokalną ludność ma wspaniałe warunki do wzrostu.
Ciepłe lato obfite deszcze, raźna zima, powulkaniczna gleba. Krzewy nawadnia krystaliczna woda górskich strumyków, którą później wykorzystuje się w procesie oczyszczania.

Proponowana przez nas kawa to bardzo wysokiej jakości ziarna AA. Oznaczenie to jest gwarancją smaku starannie wyselekcjonowanych ziaren o regularnym kształcie i ponadprzeciętnej wielkości.

Jej cechy charakterystyczne to umiarkowana, lecz wyczuwalna kwasowość oraz wielowymiarowy aromat, w którym można rozpoznać ziemiste nuty oraz tytoń. W swoim pełnym smaku przywodzi na myśl wanilię i czekoladę.  
Ziarna są pozyskiwane metodą na mokro-moczone i poddawane naturalnej fermentacji, następnie przez 10 dni suszone na pełnym słońcu.

 

 

 

POCHODZENIE:


 

KRAJ: Tanzania 

REGION: Mbeya 

WYSOKOŚĆ UPRAW: 1,700–1,800 m n.p.m.

 

CECHY ZIARNA:


 

GATUNEK: 100% Robusta

JAKOŚĆ ZIAREN: AA (bardzo dobra)

ODMIANA:  Typica, Bourbon

OKRES ZBIORÓW: maj-sierpień

METODA POZYSKIWANIA: na mokro

 

PROFIL SENSORYCZNY:


 

SŁODYCZ: średnia

GORYCZ: średnia

KWASKOWOŚĆ: umiarkowana

NUTY: wanilia, czekolada

INTENSYWNOŚĆ: średnia

BODY (CIELISTOŚĆ): pełne

 

PROFIL PALENIA:


 

 Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)

Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl