Kawa Ziarnista Indonezja Sulawesi Sumatra
Opis
Mieszanka z dwóch wysp indonezyjskich. Prawdopodobnie w XVII wieku rośliny kawowe zostały sprowadzone do tego regionu.
Po raz pierszy zasadzone w Jakarcie przez kolonialnego Holendra, który pomyślał że mogą stworzyć dobrze prosperujący biznes w przyjaznym kawie klimacie. Kawa z Sumatry wyróżnia się swoją ciężkością, a Sulawesi przyciągającym aromatem. Mieszanka cechuje się większą kwaskowością od kaw z reszty archipelagu.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Wysoka |
Kwaskowość | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Azja i Oceania |
Prowincja | Tana Torajo |
Wysokość upraw | 1650-2000 m.n.p.m |
Odmiana | Cattura |
Wielkość/cechy ziarna | Scr. 15-19 |
Okres zbiorów | luty-wrzesień |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | czekolada, grejpfrut, rozmaryn |
Słodycz | średnia |
Gorycz | umiarkowana |
Body (cielistość) | pełne |