Bazylia suszona
Opis
Bazylia to jedno z najczęściej używanych ziół w polskich kuchniach, ponieważ oprócz oryginalnego i charakterystycznego smaku i aromatu, ma też wiele właściwości prozdrowotnych.
Skład bazylii to bogactwo wielu witamin i minerałów, takich jak wit. A, B i C oraz K, a także wapń, magnez i potas. Na uwagę zasługuje też obecność flawonoidów, mających właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu pomagają zwalczać infekcje i stany zapalne, a uzyskany dzięki temu wzrost odporności organizmu może tłumaczyć obecność bazylii w medycynie ludowej.
Obecność bazylii w posiłkach powoduje zwiększanie wydzielania soków trawiennych oraz działanie rozkurczowe. Lepsza perystaltyka jelit przekłada się również na lepszy metabolizm, co powinny docenić osoby będące na dietach odchudzających. Bazylia dodatkowo niweluje skutki stresu oraz obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Kraj pochodzenia: Egipt
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.