Herbata czarna indyjska CTC PF
Opis
Granulowana czarna herbata pozwala na uzyskanie naparu o intensywnym słomkowo-brunatnym kolorze i zdecydowanym, wyrazistym, mocnym smaku. Jest on wyczuwalnie gorzki, ponieważ w tej postaci do wody łatwo przenikają zawarte w herbacie garbniki.
Produkcja herbat metodą CTC jest zdecydowanie bardziej wydajna niż tradycyjna. Liście herbaty poddawane są trzem procesom: Crushing-Tearing-Curling co oznacza: miażdżenie – rozdarcie – skręcanie. Zebrane liście herbaty poddawane są więdnięciu, w trakcie którego herbata traci do 70% wilgotności. Następnie liście są miażdżone, rozdzierane i skręcane w specjalnych maszynach z cylindrycznymi wałkami. Dzięki tej metodzie komórki liści są rozbite dokładniej i szybciej niż w przypadku tradycyjnej metody.
Herbata zaparzona z liści uzyskanych tą metodą posiada intensywniejszy kolor i wyrazisty smak.
PF (Pekoe Fannings) - drobna, jednakowego kształtu, ciemna, aromatyczna i mocna. Herbata otrzymywana w produkcji wykorzystującej metodę CTC.
Przechowywanie herbaty: Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.