Kawa Niskodrażniąca Kolumbia Excelso Stomach Friendly
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kolumbia została uznana przez degustatorów jako producent wyśmienitej kawy. Jest drugim co do wielkości producentem arabiki na świecie - rośnie tu niemal 2700 milionów kawowców. Pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny pochodzą aż z 1730 roku. Nad wysoką jakością kolumbijskich wyrobów czuwa Narodowa Federacja Kawy.
Kolumbia Excelso Stomach Friendly jest uprawiana u podnóża Andów, jej krzaki ze wszech stron otoczone są drzewami bananowca, których cień ma pozytywny pływ na ziarna. Cały proces odbywa się tu w duchu długoletniej tradycji. Idealnie dojrzałe ziarna zbierane są ręcznie, po czym poddawane obróbce mokrej. To tradycyjna metoda, która wpływa na profil sensoryczny kawy. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Są klasyfikowane pod względem wielkości, mimo że mogą pochodzić z tego samego drzewa.
Kolumbia Excelso Stomach friendly to kawa, która łączy ze sobą pozorne sprzeczności- wysoką zawartość kofeiny oraz urzekającą delikatność smaku. Subtelną gorycz przeplata delikatna kwaskowość. To tutaj, w średnio intensywnym body, spotykają się gorzka czekolada i rześkość czarnej porzeczki. Dodajmy do tego odrobinę orzechów i tropikalną nutę owocową... Filiżanka tej kawy to doświadczenie, którego trzeba spróbować.
Kolumbia Excelso Stomach friendly to kawa Kolumbia Excelso, która została poddana obróbce, która ma na celu usuwanie substancji drażniących. Jednakże w smaku jest znacznie mniej kwaskowata, ale reszta walorów smakowych zostaje zachowana. Kawa niskodrażniąca zmniejsza również ryzyko występowania chorób takich jak m. in. marskość wątroby czy cukrzyca typu II. Jest ona również doskonałą alternatywa dla osób o nadwrażliwym przewodzie pokarmowym, ale nie tylko jest to również doskonała kawa dla osób, które uwielbiają pobudzający efekt kawy, lecz nie chcą podrażniać żołądka.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Wysoka |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Antioquia/Medellin |
Wysokość upraw | 800 do 1 900 m.n.p.m |
Odmiana | Caturra, Catuai |
Wielkość/cechy ziarna | przekątna 15mm |
Okres zbiorów | wrzesień - grudzień |
Metoda pozyskiwania | na sucho |
Nuty smakowe | owocowe i czekoladowo-karmelowe |
Słodycz | średnia |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | średnie |