Kawa Ziarnista Bezkofeinowa Etiopia





Opis
Sidamo to centralna część kraju, który jest kolebką kawy. To stąd pochodzi najlżejsza etiopijska kawa. Lasy deszczowe regionu zamieniły się w ekologiczne pola uprawne, gdzie pozyskuje się wyjątkowej jakości ziarna. W tym regionie kawa ma wyśmienite warunki do wzrostu, nie ma potrzeby by jakkolwiek ją ulepszać. Idealnie dojrzałe owoce zbierane są ręcznie bez stosowania metod mechanicznych. Proces pozyskiwania ziaren jest tradycyjny- ziarna rozsypuje się na podwieszonych platformach i suszy w pełnym słońcu.
Kawa Etiopia Bezkofeinowa to kawa, którą można pić wieczorem bądź późnym popołudniem bez obaw na to, że się nie zaśnie. W dodatku posiada, głęboki, wielowymiarowy smak. Jej degustacja to przygoda, na którą składa się bardzo delikatna cierpkość ciemnej czekolady, miodowa słodycz oraz szereg cytrusowych nut. Otula zmysły delikatnym, kwiatowym aromatem. W tle wyczuwalne przyprawy.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Afryka |
Prowincja | Sidamo |
Wysokość upraw | 1,900–2,300 m.n.p.m |
Odmiana | Heirloom |
Wielkość/cechy ziarna | Gr. 2 |
Okres zbiorów | listopad-luty |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | owoce, czekolada, przyprawy i zioła |
Słodycz | średnia |
Gorycz | niska |
Body (cielistość) | pełne, kremowe |