Kawa Ziarnista Boliwia





Opis
Boliwia, malowniczy kraj położony w sercu Ameryki Południowej, słynie nie tylko z imponujących krajobrazów i bogatej kultury, ale także z produkcji wyjątkowej kawy. Kawa boliwijska zyskuje coraz większe uznanie na świecie dzięki swojemu unikalnemu smakowi i wysokiej jakości. Kawa z Boliwii charakteryzuje się delikatnym, ale bogatym profilem smakowym. Najczęściej można w niej wyczuć nuty czekolady, orzechów oraz owoców tropikalnych. Subtelna kwasowość i pełne body sprawiają, że jest ona niezwykle ceniona przez koneserów. Każda filiżanka tej kawy to prawdziwa podróż smakowa.
Produkcja kawy w Boliwii odbywa się z dużym poszanowaniem dla tradycji i środowiska. Ziarna są ręcznie zbierane, co pozwala na selekcję tylko tych najlepszych. Region Yungas, położony na wschodnich zboczach Andów, jest odpowiedzialny za około 95% produkcji kawy w Boliwii. Historycznie cieszył się on renomą w Europie za wysoką jakość kawy, choć w ostatnich latach ta reputacja nieco osłabła. Yungas to obszar rozciągający się od Peru przez Boliwię aż do Argentyny i obejmujący jedne z najwyżej położonych plantacji kawy na świecie. To właśnie tutaj kawa była uprawiana najdłużej w Boliwii.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Yungas, Caranavi |
Wysokość upraw | 800 - 2300 m n.p.m. |
Odmiana | Bourbon / Typica / Caturra |
Wielkość/cechy ziarna | scr. 17/18 |
Okres zbiorów | lipiec - listopad |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | czekoladowe, orzechowe, owoce tropikalne |
Słodycz | średnia |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | pełne |