Kawa Ziarnista Brazylia Santos Mogiana





Opis
Santos to najbardziej znany i cenny dla brazylijskiego rynku kawy surowej region, bo tam właśnie znajduje się największy w Ameryce Południowej port, z którego kawa jest ekspediowana na cały świat.
Kawa Brazylia Santos Mogiana ze względu na swój delikatny smak będzie świetnym wyborem dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacją kawy. Główne nuty smakowe tej kawy to mleczna czekolada i prażony orzech laskowy, lecz po ostudzeniu wyłania się delikatny smak marcepanu. Swój słodki aromat zawdzięcza najstarszej metodzie pozyskiwania ziaren- suszenia w pełnym słońcu. Starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone ziarna Brazylii Santos Mogiana mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz-jej smak to klasyk znany na całym świecie, dlatego warto od niej zacząć eksplorację świata smaków i aromatów. Wyjątkowo duże ziarna- Scr. 17/18 , czyli około 6-7mm to gwarancja luksusowej jakości. Pozyskiwane metodą na sucho (suszone gdy znajdują się jeszcze w owocu). Brazylijczycy wierzą, że filiżanka tej wyjątkowej odmiany kawy przynosi coś więcej, a mianowicie- spokój ducha:)
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Mogiana, Sul de Minas, Cerrado |
Wysokość upraw | 800 - 1350 m n.p.m. |
Odmiana | Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi |
Wielkość/cechy ziarna | scr. 17/18 |
Okres zbiorów | maj - sierpień |
Metoda pozyskiwania | na sucho |
Nuty smakowe | mleczna czekolada, prażone orzechy laskowe |
Słodycz | delikatna |
Gorycz | niska |
Body (cielistość) | umiarkowane |