Kawa Ziarnista Burundi Kayanza
Opis
Przedstawiamy ziarna kawy prosto z jej kolebki- Afryki. Naturalnie przetworzona kawa pochodząca z regionu Wielkich Jezior Afrykańskich. Górzyste ukształtowanie terenu regionu Kayanza sprawia, że jest ono niemal jak zaprojektowane pod uprawę kawowca, którą zajmują się tu małe gospodarstwa rodzinne. Jej cecha charakterystyczna to pyszna owocowa kwaśność. Bardzo wysoka jakość przetwarzania utrzymana jest tu w duchu tradycyjnych metod- ziarna pozyskane metodą na mokro, wysuszone na słońcu.
W filiżance zaparzonej kawy można wyczuć nuty czekolady i palonego cukru, przede wszystkim wyraźny finisz w postaci intensywnie cytrusowego orzeźwienia. Delikatnie kwiatowy aromat.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Afryka |
Prowincja | Kayanza |
Wysokość upraw | 1900 m n.p.m. |
Odmiana | Bourbon |
Wielkość/cechy ziarna | Scr. 15+ |
Okres zbiorów | kwiecień - wrzesień |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | czekolada, cytrusy, kwiaty |
Słodycz | niska |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | lekkie |