Kawa Ziarnista Dominikana Barahona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: kawaziarnista014

Opis

Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu Barahona została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Barahona ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy. Są to głównie czekolada i orzech, które nie tłumią jednak owocowego tła. Obecna jest tu nuta pomarańczy, a aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów.

 

Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz.  W tym regionie królują tradycyjne metody. Ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Mieszkańcy Barahony jednak tak uwielbiają swoją arabikę, że tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport:)

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

 

Specyfikacja

Gatunek Arabica
Intensywność Średnia
Kwaskowość Wysoka
Stopień palenia Średni
Metoda parzenia Uniwersalna
Region uprawy Ameryka Środkowa i Północna
Prowincja Barahona
Wysokość upraw 800 - 1500 m n.p.m.
Odmiana Typica
Wielkość/cechy ziarna AA
Okres zbiorów wrzesień - maj
Metoda pozyskiwania na mokro
Nuty smakowe czekolada - orzech - przyprawy - pomarańcze
Słodycz średnia
Gorycz delikatna
Body (cielistość) pełne
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl