Kawa Ziarnista Dominikana Finca La Colonia





Opis
Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu San Jose de Ocoa została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Finca La Colonia ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy. Są to głównie nuty mlecznej czekolady i migdałów.
Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz. W tym regionie królują tradycyjne metody. Ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Turyści San Jose de Ocoa uwielbiają arabikę, która ma niesamowicie wyważony smak.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | San José De Ocoa |
Wysokość upraw | 700 – 1450 m n.p.m |
Odmiana | Caturra, CatuaiObta, Tupi, CR-95, Lempira, Cuscatleco |
Wielkość/cechy ziarna | AA |
Okres zbiorów | wrzesień - maj |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | nuty mlecznej czekolady oraz migdałów. |
Słodycz | mocna |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | pełne |