Kawa Ziarnista Kostaryka Amapola





Opis
Tarrazu to jeden z najbardziej znanych regionów uprawiających kawę w Kostaryce. Zbiory pochodzą z licznych, małych farm, a wysokość upraw ma wpływ na jakość i smak ziaren, które obrabiane są metodą na mokro. Ta kostarykańska kawa ma lekki i czysty smak z nutą migdałową oraz cudowny aromat. Jest to połączenie czekolady z odrobiną wiśni. Orzeźwiająca i mocna. Nieprzytłaczająca, pije się ją z lekkością. Świetnie sprawdzi się jako kawa mrożona w upalny dzień.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | San José, Tarrazu |
Wysokość upraw | 1500-1800 m n.p.m |
Odmiana | Caturra, Catuai |
Wielkość/cechy ziarna | SHB |
Okres zbiorów | styczeń - marzec |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | wiśnia, migdał, kakao |
Słodycz | średnia |
Gorycz | niska |
Body (cielistość) | średnie |