Kawa Ziarnista Zambia Lusaka





Opis
Kawa z Zambii jest stosunkowo młoda, ponieważ została wprowadzona w latach 50., ale szybko zaczęło się rozprzestrzeniać jej plantacji na północy kraju. Jest to kawa z wysokim potencjałem, który docenia duża ilość kawoszy. A mało tego jest to kawa klasy AAA, która mówi o wielkości kawy około 8mm.W kawie czuć nuty soczystej cytryny, które doskonale się zgrywają ze słodziutkim orzechem. Kawosze coraz częściej po nią sięgają chcąc przenieść się do Afryki.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Wysoka |
Kwaskowość | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Afryka |
Prowincja | Lusaka |
Wysokość upraw | 1000 – 1400 m n.p.m. |
Odmiana | Bourbon |
Wielkość/cechy ziarna | AAA |
Okres zbiorów | maj-lipiec |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | cytrusy, orzechy słodkie, zielone jabłko |
Słodycz | średnia |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | pełne |