Kwiat Muszkatołowy - suszony
Opis
Kwiat muszkatołowy, inaczej macis, otacza nasiona-gałki muszkatołowej. Muszkatołowiec korzenny, czyli źródło tej przyprawy pochodzi z Wysp Korzennych (wschodnia część Indonezji). "Kwiaty" mają ciekawą formę, ponieważ wcześniej okalały okrągłe nasiona. W procesie suszenia straciły swoją czerwoną barwę, by teraz cieszyć oko odcieniami żółci i brązu.
Jeden kwiat ma tak intensywny smak, że przyprawi posiłek dla sześciu osób. Smakuje głęboko korzennie, posiada słodko-gorzkie nuty. Świetnie łączy się z cynamonem i kardamonem. W porównaniu do gałki muszkatołowej kwiaty są słodsze w smaku. Można używać ich jako dodatek do napojów czy potraw. Dobrze komponuje się z daniami gotowanymi na mleku.
Macis, regulując apetyt, zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.