

Orzechy laskowe
Opis
Orzechy laskowe cenione są ze względu na obecność dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT wspomagających funkcje serca oraz układu krwionośnego i trawiennego. Są też materiałem budulcowym mózgu. Drugi ważny składnik wit E, zwana „witaminą młodości” to silny utleniacz, pomocny w likwidacji wolnych rodników i profilaktyce chorób nowotworowych i naczyniowo - sercowych. Witaminy z grupy B obecne w orzechach laskowych złagodzą stres, bezsenność i ogólne osłabienie organizmu. Dodatkowo wit B9 zwana kwasem foliowym, wspomagając dietę kobiet w okresie ciąży, wpłynie na układ nerwowy płodu.
Ze względu na swoje dobroczynne działanie zaleca się spożywanie orzechów laskowych szczególnie studentom, pracownikom umysłowym i osobom odczuwającym osłabienie. Polecane diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny, są jednocześnie sycącą przekąską pomagającą opanować napady „wilczego głodu”.
W kuchni możemy podać je do porannego musli czy owsianki, aby zyskać energię na cały dzień. Z pewnością można dodać je również do deserów, ciast, ciasteczek, tortów i kremów. Możliwości mamy dużo, w zależności od naszej fantazji kulinarnej.
Produkt może zawierać: nasiona sezamu, migdały, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Gruzja
Składniki: 100% orzech laskowy
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 3500 kJ/ 836 kcal, tłuszcze 66,6g (w tym kwasy nasycone 4,46g), węglowodany 14,3g (w tym cukry 4,34g), błonnik 9,7g, białko 13,6g, sól 0g
Data ważności: 04.2022