

Orzechy nerkowca
Opis
Ze względu na słodki smak, przyjemną w gryzieniu miękkość i delikatny smak orzechy nerkowca zwane też bombajskimi uważane są za najsmaczniejsze na całej kuli ziemskiej.
Składniki mineralne obecne w nerkowcach to - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Nerkowce zasługują na uwagę również ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9), co sprawia, że stanowią silne wsparcie dla naszego układu odpornościowego, nerwowego, hormonalnego, i krwionośnego. Obecna w nich duża ilość, witaminy K, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi i chroni przed rozwojem osteoporozy. Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczynią się do obniżenia cholesterolu we krwi.
Dzięki zawartej w nich witaminie E możliwe jest utrzymanie na dłużej młodego wyglądu skóry, a jednocześnie stanowi ona ochronę przed nowotworami. Mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują niekorzystnych skoków poziomu cukru we krwi . Dlatego polecane są również diabetykom oraz w różnego rodzaju dietach, nawet odchudzających.
Orzechy nerkowca wyśmienicie smakują jako przekąska zarówno na słono, słodko jak i prażone. Szczególne miejsce zajmują w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej, Używa się ich głównie do past kanapkowych, do deserów, jako dodatek do ciasteczek, owsianki, serów.
Produkt może zawierać: nasiona sezamu, migdały, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Składniki: 100% orzech nerkowca
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 2402 kJ/ 574 kcal, tłuszcze 46,35g (w tym kwasy nasycone 0g), węglowodany 32,69g (w tym cukry 5,01g), błonnik 3g, białko 15,31g, sól 0g
Data ważności: 12.2022