

Orzechy pekan
Opis
Na pierwszy rzut oka są bardzo podobne do orzechów włoskich, tylko mniej pofałdowane, bardziej owalne i płaskie niż orzechy włoskie. Nieco różnią się od wyżej wspomnianych smakiem, gdyż pekan mają bardzo delikatny, lekko słodki, masłowy. Skład ich jest bardzo bogaty. Uważa się, że zawierają największą ilość antyoksydantów ze wszystkich orzechów na świecie. Bogate są również w tłuszcze, z których aż 90% to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do przyswojenia witamin A,D,E, odpowiedzialnych między innymi za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę hormonów czy narządu wzroku. W 100 g tych orzechów znajdziemy mnóstwo, bo aż 25 mg wit E, zwanej „witaminą młodości” hamującej procesy starzenia i działającej silnie antyoksydacyjnie.
Pekany dostarczają nam także minerałów takich jak: mangan miedź, magnez oraz cynk. Wystarczy zaledwie garść, aby pokryć całkowite dobowe zapotrzebowanie organizmu na te mikroelementy,
Orzechy te doskonale sprawdzą się jako sycąca przekąska między posiłkami. Nadają się też do sporządzania różnego rodzaju deserów. Świetnie komponują się z lodami, owocami i słodkimi wypiekami.
Produkt może zawierać: nasiona sezamu, migdały, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: USA
Składniki: 100% orzech pekan łuskany, połówki
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 2889 kJ/ 691 kcal, tłuszcze 71,97g (w tym kwasy nasycone 6,18g), węglowodany 13,86g (w tym cukry 3,97g), błonnik 9,6g, białko 9,17g, sól 0g, potas 410mg
Data ważności: 21.04.2023