Piwonia - płatki kwiatu suszone
Opis
Piwonia nie bez powodu stała się symbolem piękna. Zachwyca swoją delikatną formą oraz cukrowym zapachem. Rośnie w umiarkowanym klimacie, może przybierać różne kolory- od śnieżnobiałej, przez intensywny róż aż po ciemny fiolet. Piwonia to bogate źródło garbników, flawonoidów i olejków eterycznych. Znajdziemy też minerały: magnez, potas, żelazo, chrom i sód. Suszone płatki można utrzeć i dodać do cukru, tworząc tzw. różowy cukier, który potem możemy dodać do różnego rodzaju deserów, wypieków czy koktajli. W eksperymentach kuchennych ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jadalne kwiaty to nowe horyzonty dla każdego, kto lubi próbować nowych smaków. Aby użyć płatków dekoracji, można wcześniej namoczyć je pół godziny w wodzie, wtedy ukażą całe swoje piękno. Napar z kwiatów piwonii można pić przez cały dzień, małymi porcjami. W medycynie ludowej używany w łagodzeniu stanów napięcia przedmiesiączkowego, koi układ nerwowy. Warto sięgnąć po niego gdy odczuwamy stres.
Piwonia nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
kwiaty piwonii jadalne,
kwiaty piwonii do picia,
kwiaty piwonii herbata,
kwiaty piwonii różowy cukier