Kawa Ziarnista Salvador Santa Ana





Opis
Salwador to najmniejsze państwo Ameryki Środkowej, jednak pochodząca stamtąd kawa na zawsze zagościła w sercach degustatorów. Santa Ana z kolei, jest ośrodkiem handlowym i przemysłowym tego kraju. Znajduje się na północ od wulkanu Santa Ana, słynie ze znakomitych palarni kawy. Plantatorzy z tego regionu pomagają finansować koleje i porty, po to by ułatwić transport swoich produktów.
Ziarna dojrzewają tu stosunkowo długo, co przekłada się na ich bogaty smak. Cechują się złożoną kwasowością i kwiatowym aromatem. Baza składa się ze smaków wanilii i słodkiego karmelu. Z tła wyłaniają się przyprawy. Łagodne body, orzechowy finisz. Ziarna pozyskiwane tradycyjną metodą na mokro.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Santa Ana |
Wysokość upraw | 1300-1550 m n.p.m |
Odmiana | Bourbon, Pacamara |
Wielkość/cechy ziarna | SHG |
Okres zbiorów | październik-marzec |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | kwiatowe, czekoladowo-waniliowe |
Słodycz | średnia |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | łagodne |