Prowadzenia działalności w zakresie przetwórstwa kawy i herbaty wymaga spełnienia surowych reżimów sanitarnych i zgłoszenia obiektu w którym realizowana jest działalności w powyższym zakresie do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Firma Kawyherbaty.pl działa w oparciu o pozytywne decyzje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Jaworznie:
Decyzja nr NS/HŻŻ/79/15 z 2015 roku,
Decyzja nr NS-HŻŻ.79.2023 z 2023 roku
co jednocześnie oznacza, że firma podlega standardowym, regularnym inspekcjom przez jednostki sanitarne.
Ocena parametrów jakościowych wszystkich wykorzystywanych w produkcji surowców, sam proces produkcyjny, a także warunki w których się odbywa realizowany jest ściśle według wdrożonego i stosowanego w firmie:
1. Systemu HACCP– System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to zespół wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, realizujących jako całość system zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System).
2. Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP – Good Hygienic Practice) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP – Good Manufacturing Practice)
Regularnie firma przeprowadza analizy gotowych produktów w zakresie zawartości mikotoksyn, parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych, które wykonywane są w zewnętrznych, akredytowanych laboratoriach.
Procesie produkcji firma wykorzystuje wodę która jest przez dostawcę badana pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym w cyklach cotygodniowych.