Kategorie
OWOCE LIOFILIZOWANE
Liofilizacja jest uznawana za jedną z najdoskonalszych metod konserwacji żywności. Poddany takiemu procesowi owoc, zmniejszając swoją wagę, zachowuje wszystkie swoje witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze (98%). W alternatywnych procesach obróbki ta ilość niestety zdecydowanie spada. Właśnie dlatego po żywność liofilizowaną od lat sięgają astronauci i himalaiści, a dzisiaj staje się dostępna dla każdego z nas. Proces takiej obróbki to -w uproszczeniu- suszenie po zamrożeniu, w warunkach obniżonego ciśnienia. Nie ma tu potrzeby stosowania żadnych dodatkowych konserwantów, a prawidłowo przechowane artykuły będą przydatne do spożycia nawet kilka lat. Z tego powodu produkty liofilizowane to najzdrowsza forma owoców, dostępna przez cały rok. Szczególnie warto sięgnąć po nie jesienią i zimą, w chwilach gdy tęsknimy za ich smakiem i zapachem, a nasz organizm potrzebuje zastrzyku witamin. Proponujemy państwu całe lub sproszkowane owoce liofilizowane.