Kawa Bezkofeinowa Brazylia Santos





Opis
Kawa Brazylia Santos jest jedną z najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się kaw speciality.
Ze względu na swój delikatny smak będzie świetnym wyborem dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacją kawy. Główne nuty smakowe tej kawy to czekolada i orzech, lecz po ostudzeniu wyłania się delikatny smak marcepanu. Swój słodki aromat zawdzięcza najstarszej metodzie pozyskiwania ziaren- suszenia w pełnym słońcu. Starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone ziarna Brazylii Santos mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz-jej smak to klasyk znany na całym świecie, dlatego warto od niej zacząć eksplorację świata smaków i aromatów.
Santos to najbardziej znany i cenny dla brazylijskiego rynku kawy surowej region, bo tam właśnie znajduje się największy w Ameryce Południowej port, z którego kawa jest ekspediowana na cały świat. Brazylijczycy wierzą, że filiżanka tej wyjątkowej odmiany kawy przynosi coś więcej, a mianowicie- spokój ducha.
Kawa w procesie dekofeinizacji pozbawiona jest prawie całkowicie kofeiny, co czyni ją jeszcze łagodniejszą- jest odpowiednia dla osób z wysoką wrażliwością układu krążeniowego i kobiet w ciąży, które nie chcą rezygnować z jej niepowtarzalnego smaku.
Wybierają ją również osoby, które dzięki prawie zupełnie zredukowanej zawartości kofeiny mogą delektować się pyszną kawą częściej :)
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Niska |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Santos, Mogiana, Sul de Minas, Cerrado |
Wysokość upraw | 700 - 1350 m n.p.m. |
Odmiana | Bourbon / Typica / Caturra |
Wielkość/cechy ziarna | Scr. 15/16 (ok. 6-7mm) |
Okres zbiorów | maj - sierpień |
Metoda pozyskiwania | na sucho |
Nuty smakowe | orzechowo - czekoladowe |
Słodycz | średnia |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | średnie |