Kawa Bezkofeinowa Brazylia Santos
Opis
Kawa Brazylia Santos jest jedną z najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się kaw speciality.
Ze względu na swój delikatny smak będzie świetnym wyborem dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacją kawy. Główne nuty smakowe tej kawy to czekolada i orzech, lecz po ostudzeniu wyłania się delikatny smak marcepanu. Swój słodki aromat zawdzięcza najstarszej metodzie pozyskiwania ziaren- suszenia w pełnym słońcu. Starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone ziarna Brazylii Santos mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz-jej smak to klasyk znany na całym świecie, dlatego warto od niej zacząć eksplorację świata smaków i aromatów.
Santos to najbardziej znany i cenny dla brazylijskiego rynku kawy surowej region, bo tam właśnie znajduje się największy w Ameryce Południowej port, z którego kawa jest ekspediowana na cały świat. Brazylijczycy wierzą, że filiżanka tej wyjątkowej odmiany kawy przynosi coś więcej, a mianowicie- spokój ducha.
Kawa w procesie dekofeinizacji pozbawiona jest prawie całkowicie kofeiny, co czyni ją jeszcze łagodniejszą- jest odpowiednia dla osób z wysoką wrażliwością układu krążeniowego i kobiet w ciąży, które nie chcą rezygnować z jej niepowtarzalnego smaku.
Wybierają ją również osoby, które dzięki prawie zupełnie zredukowanej zawartości kofeiny mogą delektować się pyszną kawą częściej :)
POCHODZENIE:
KRAJ: Brazylia
REGION: Santos, Mogiana, Sul de Minas, Cerrado
WYSOKOŚĆ UPRAW: 700 - 1350 m n.p.m.
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Bourbon / Typica / Caturra
WIELKOŚĆ: Scr. 15/16 (ok. 6-7mm)
OKRES ZBIORÓW: maj -sierpień
METODA POZYSKIWANIA: na sucho
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: delikatna
KWASKOWOŚĆ: delikatna
NUTY: orzechowo - czekoladowe
INTENSYWNOŚĆ: średnia
BODY (CIELISTOŚĆ): średnie
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów