Kawa Ziarnista Dominikana Barahona





Opis
Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu Barahona została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Barahona ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy. Są to głównie czekolada i orzech, które nie tłumią jednak owocowego tła. Obecna jest tu nuta pomarańczy, a aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów.
Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz. W tym regionie królują tradycyjne metody. Ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Mieszkańcy Barahony jednak tak uwielbiają swoją arabikę, że tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport:)
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Barahona |
Wysokość upraw | 800 - 1500 m n.p.m. |
Odmiana | Typica |
Wielkość/cechy ziarna | AA |
Okres zbiorów | wrzesień - maj |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | czekolada - orzech - przyprawy - pomarańcze |
Słodycz | średnia |
Gorycz | delikatna |
Body (cielistość) | pełne |