Kawa Ziarnista NIKARAGUA Maragogype





Opis
Matagalpa Nikaragua, kraina jezior i wulkanów, jakością kawy przyciągnęła uwagę na całym świecie. Panujący klimat oraz powstałe na materiale wulkanicznym bardzo żyzne gleby stanowią wspaniałe warunki, by w ich odpowiedzi zrodziła się ekskluzywna kawa o głębokim, lecz wyważonym smaku. Jej ziarna pozyskiwane są tu tradycyjną metodą na mokro.
Ze względu na imponującą wielkość swoich porowatych ziaren, nazywana jest kawą słoni. Kawowce odmiany Maragogype rosną na bogatych w składniki mineralne glebach w regionie Matagalpa, Jinotega. Na tej odmianie kawowca nie rośnie wiele wisienek, dlatego o jej ziarnach mówi się, że są bardziej skoncentrowane. Z powodu ich wielkości, ziarna wymagają więcej uwagi i osobnego miejsca w procesie obróbki, co przekłada się na wyższą cenę, ale i ekskluzywność oraz wyjątkowy smak. Jest intensywna, ma doskonale pełne ciało, a na podniebieniu pozostawia przyjemny finisz. Pachnie kwiatami i czekoladą, w smaku przywodzi na myśl gęste krople karmelu, czekoladę. Z tła przebija się delikatna, cytrusowa nuta.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Wysoka |
Kwaskowość | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Jinotega, Matagalpa |
Wysokość upraw | 1,200 - 1,500 m n.p.m |
Odmiana | Maragogype |
Wielkość/cechy ziarna | Scr. 19+ |
Okres zbiorów | listopad - marzec |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | czekolada - karmel - cytrusy |
Słodycz | średnia |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | pełne |