Kawa Ziarnista Tanzania Kilimanjaro AA





Opis
Tanzania to miejsce, w którym rodzi się wiele znakomitych kaw, jednak te z okolic Kilimanjaro uważane są za najlepsze. Malownicza osada Mbeya leży na wysokości 1700 m n.p.m. i rozciąga się wzdłuż wąskiej doliny otoczonej misą wysokich gór. Kawa przybyła tu z niedalekiej Etiopii, początkowo stosowana przez dzikie plemiona jako środek pobudzający. Dzisiaj uprawiana przez lokalną ludność ma wspaniałe warunki do wzrostu. Ciepłe lato, obfite deszcze, raźna zima, powulkaniczna gleba. Krzewy nawadnia krystaliczna woda górskich strumyków, którą później wykorzystuje się w procesie oczyszczania.
Proponowana przez nas kawa to bardzo wysokiej jakości ziarna AA. Oznaczenie to jest gwarancją smaku starannie wyselekcjonowanych ziaren o regularnym kształcie i ponadprzeciętnej wielkości.
Jej cechy charakterystyczne to umiarkowana, lecz wyczuwalna kwasowość oraz wielowymiarowy aromat, w którym można rozpoznać ziemiste nuty oraz tytoń. W swoim pełnym smaku przywodzi na myśl czekoladę i żurawinę. Ziarna są pozyskiwane metodą na mokro-moczone i poddawane naturalnej fermentacji, następnie przez 10 dni suszone na pełnym słońcu.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Afryka |
Prowincja | Mbeya |
Wysokość upraw | 1,700–1,800 m n.p.m. |
Odmiana | Typica, Bourbon |
Wielkość/cechy ziarna | AA |
Okres zbiorów | maj - sierpień |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | likierowe, czekolada, żurawina |
Słodycz | średnia |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | pełne |