Anyż gwiazdkowy
Opis
Anyż gwiaździsty, nazywany również gwiazdnikiem chińskim lub badianem, to egzotyczna przyprawa o niepowtarzalnym kształcie i intensywnym aromacie. Pochodzi z owoców drzewa magnolii, które po wysuszeniu przyjmują charakterystyczną formę gwiazdek.
W kuchni jest wykorzystywany do aromatyzowania różnorodnych dań, od mięsnych po rybne, a także deserów i napojów. Dodaje charakteru zupom, sosom, curry, ciastom, ciasteczkom piernikowym i herbatom. Jednak anyż gwiaździsty to nie tylko przyprawa - ma także wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Znany ze swoich działania przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych, jest wykorzystywany w niektórych tradycjach kulinarnych do łagodzenia dolegliwości trawiennych, poprawy oddechu oraz łagodzenia kaszlu.
Dzięki swojemu niezwykłemu smakowi i aromatowi anyż gwiaździsty stanowi niezastąpiony element kuchni, inspirując do eksperymentowania z nowymi smakami i przepisami.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.