Kawa Ziarnista Panama Boquete





Opis
Kawa z małego miasteczka Boquete, która leży na zachodniej Panamie dojrzewa bardzo wolno przez panujący chłodny klimat oraz glebę, która jest wzbogacona w różnymi składnikami mineralnymi pochodzącymi z popiołu wulkanicznego. Jednakże dzięki temu ta kawa jest bardzo doceniona przez pełniejszy smak, ale równocześnie jest zrównoważony. Dzięki temu wyczuwalne są nuty karmelu oraz orzeźwiającej cytryny. Kawa rośnie na wysokości 1300 – 1600 m n.p.m., dzięki czemu jest to kawa wysokiej klasy SHB (Strictly Hard Beans).
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja
Gatunek | Arabica |
Intensywność | Średnia |
Kwaskowość | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Metoda parzenia | Uniwersalna |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Boquete |
Wysokość upraw | 1300 – 1600 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra, Catuai |
Wielkość/cechy ziarna | SHG |
Okres zbiorów | grudzień - kwiecień |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Nuty smakowe | karmel, kwiaty, cytryna |
Słodycz | średnia |
Gorycz | średnia |
Body (cielistość) | średnie |