Kawa rozpuszczalna - proszek
Opis
Rozpuszczalny ekstrakt kawy naturalnej w proszku, innymi słowy, kawa rozpuszczalna. Uwielbiana przez łatwość i szybkość przygotowania, doceniana za subtelny i pełny smak. Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku suszenia jej esencji gorącym powietrzem. Woda odparowuje, a zostają suche granulki kawy. Nazywa się to metodą aglomerowaną. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej nie wymaga dodawania żadnych substancji pomocniczych. Umożliwia on przechowywanie kawy przez długi okres czasu, tak, by nie straciła ona swoich walorów. W skład takiej kawy, tak jak i kawy naturalnej, wchodzą: kofeina, kwasy organiczne i związki fenolowe. Cechuje się nieco niższą zawartością kofeiny, jest subtelniejsza w smaku, ale to co najważniejsze w kawie rozpuszczalnej- kawa robi się łatwo i szybko, w filiżance nie pływają fusy.