Kawa z dodatkiem lawendy
Opis
Kapitalna, w 100% naturalna alternatywa dla tradycyjnych kaw ziarnistych i mielonych o delikatniejszym smaku dzięki dodatkowi cascary czyli suszonych skórek owoców kawowca o cennych właściwościach detoksykujących i antyoksydacyjnych. To właśnie nasiona tych owoców po wypaleniu są tak przez nas cenionymi ziarnami kawy.
Znaczący dodatek cascary nadaje odświeżającego charakteru naparowi o delikatnie wyczuwalnych nutach dojrzałych owoców a jednocześnie zdecydowanie bez odczuwalnej kwasowości. W końcu to owoc kawowca dał ziarnom siłę, smak oraz był ich magazynem składników odżywczych.
Kawa kruszona w wersji light to zatem pełniejszy smak kawy czyli taki jaki zaprojektowała sama natura i idealnie sprawdza się w wersji cold brew.
Proponowane przez nas parzenie w tej wersji to zalanie kawy wodą o temperaturze maks. 70-80 stopni i oddzielenie kawy od naparu najwcześniej po kilkudziesięciu minutach, lub zalanie wodą w temperaturze pokojowej i pozostawienie w chłodnym miejscu / lodówce w zamkniętym pojemniku (dzbanku, słoiku itp.) do następnego dnia :)
W tej kawie kruszonej dodatkowym akcentem są kwiaty suszonej lawendy, których dodatek jednak tylko bardzo delikatnie wzbogaca smak i dodaje odświeżającego charakteru.
Kawę zdecydowanie można też mielić tak jak każdą kawę ziarnistą i parzyć swoją najlepszą metodą !
Składniki: kawa kruszona (mieszanka kawy arabiki), suszone skórki owoców kawowca, naturalnie suszone kwiaty lawendy.
---
- To najlepsza forma dla przygotowywania kaw cold brew, w przypadku których proces maceracji trwa dłużej tzn. od kilkudziesięciu minut do nawet 2 dni.
- To bardzo wygodna forma, aby wzbogacić lub urozmaicić smak kawy ulubionym, zdrowym dodatkiem (np. miętą, cynamonem, kardamonem itp.), zapewniając przy tym równomierny ich rozkład w kruszu kawowym oraz harmonijne, wzajemne przenikanie aromatów jeszcze przed ich zaparzeniem.
- To wygodny sposób na tradycyjne (szczególnie w Polsce) parzenie kawy poprzez jej zalanie bezpośrednio w filiżance/szklance i uniknięcie niekorzystnego połykania unoszącego się w naparze pyłu kawowego, który może podrażniać układ pokarmowy.
- Kawa kruszona jest idealnym rozwiązaniem dla osób szukających lżejszych, nie obciążających żołądka postaci kawy z mniejszą zawartością kofeiny.
- Kawa kruszona to kapitalny dodatek do różnych wypieków, deserów, lodów itp.
- Kawę kruszoną można mielić tak jak każdą kawę ziarnistą co daje znacznie większą paletę możliwych form jej wykorzystania niż dostępne kawy mielone lub kawy ziarniste (jeżeli nie dysponuje się specjalistycznymi urządzeniami do kruszenia i siftingu).
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.